CRAN CANARIA

Alles over Reizen en vakantie

210 kilometer van de noordwestkust van Afrika vind je Gran Canaria. Dit is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan. Het eiland behoort tot Spanje, de spreektaal is daar dan ook Spaans. Het eiland is van vulkanische oorsprong en daardoor ook heel afwisselend in zijn ecologie.

Gran Canaria is 1560 vierkante km groot. Het hoogste punt van het eiland is Pozo de las Nieves, deze is maar liefst 1949 meter hoog.

Vele bezoekers trekken naar Gran canaria, jaarlijks zijn dat er 2.2 miljoen, en het worden er steeds meer. De Spanjaarden trekken zelf nara het mooie eiland, en natuurlijk ook toeristen uit andere landen. De meeste toeristen verblijven in het zuiden van het eiland, dat zonniger is en waar minder regen valt dan in het noorden. Bekend is vooral Playa del Ingles. Er wonen ongeveer 1.200.000 mensen op het eiland zo is geteld in 2008. Daarvan verblijven ongeveer de helft van de mensen in de hoofdstad: Las Palmas.

De culinaire keuken van Gran Canaria

In de traditionele Canarische keuken houden ze van een stevige kost om de maag goed te kunnen vullen. Je vindt in de keuken invloeden uit Spanje en Oud Canaria. Zit je aan de kust dan vind je natuurlijk veel verse vis, gebakken, gestoofd of in een eenpansgerecht. Trek je meer landinwaarts dan krijg je de meest heerlijke vleesgerechten, zoals konijn of geit geserveerd, stevig gekruid of gemarineerd. Meerdere soorten vlees worden ook in een stevig eenpansgerecht, de puchero canario, met groenten en kikkererwten verwerkt.

Een bijgerecht of kleine snack tussendoor is er standaard ‘gofio’. Gofio bestaat uit geroosterde en fijn gemalen tarwe of mais. Dit is een poeder dat nog aangemaakt moet worden met water, melk of bouillon. Het wordt met zout gegeten of juist gezoet.

Ooit ‘gerimpelde aardappelen’ gegeten? Bestel dan papas arrugadas, dit is een bijzondere specialiteit. De aardappels worden in de schil in water met veel zout gekookt, tot het zout op de korst kristalliseert. Daarbij wordt de scherpe mojo rojo, rode saus, of de mildere mojo verde, groene saus veel gegegeten.

Voorkeur voor kaas, dan is er de queso de flor uit Guia aan te raden, een koemelkkaas, die zijn bijzondere smaak dankt aan het sap van een speciale distelbloem.

Het nachtleven op Gran Canaria

Ga je vooral naar Gran Canaria voor het bruisende nachtleven om lekker te stappen? Op Playa del Ingles en de hoofdstad Las Plamas vind je zeker gezelligheid. Op Playa del Ingles hebben nachtbrakers de keuze uit vele restaurants, pubs, cafes, clubs en discotheken.

Het is gebruikelijk om te starten in een cafe of lekker een terrasje te pikken om een beetje op te warmen, waarna je vervolgens tegen 21.00 een lekker hapje kunt eten in een van de vele restaurants.

Pas na middernacht wordt het gezellig druk in de discotheken. Bij de winkelcentra’s Yumbo, Cita en Kasbah liggen de uitgaansmogelijkheden dicht bij elkaar, zodat je te voet op zoek kunt gaan naar verschillende discotheken. Voor de jongere bezoekers is ‘Bananas’ absoluut aan te raden, ben je tussen de 25 en 40? Ga dan naar ‘Pacha’. Ook voor de nostalgische Rockliefhebbers is er vermaak te vinden in “Harley’s”.

Vakantiegangers die graag een gokje willen wagen kunnen hun geluk beproeven in het casino van het hotel Santa Catalina. Je speelt er onder andere roulette, blackjack en de welbekende fruitautomaten.

De cultuur van Gran Canaria

Cultureel gezien, is Gran Canaria een mengelmoes. Gran Canaria vormde jarenlang een vakantieoord voor vele reizigers. De Canarische gemeenschap stond open voor alle reizigers. Hoewel het eiland niet erg groot is, beslaat het een grote verscheidenheid aan archeologisch, artistiek, architectonisch, en etnografisch opzicht.

De meeste monumenten op Gran Canaria, stammen uit de tijd na de Spaanse verovering. Er zijn wel enkele vindplaatsen van de oorspronkelijke bewoners bewaard gebleven. (Cueva pintada de Galdar = de beschilderde grotten van Galdar, te zien in het Museo Canario en el Cenobio de Valeron).

Maar buiten het architectonische en kunstzinnige vertoon bied Gran Canaria ook concerten, internationale muziek- en filmfestivals, tentoonstellingen en cycli van conferenties en lezingen. Al bekend met het jaarlijks terugkerend, Internationale Muziekfestival te vermelden (Festival de Musica de Canarias). Dit wordt gehouden als enige in Europa in de winter gehouden. Bijna alle groten van het muziekfirmament hebben hun naam aan dit muziekfestival verbonden en menig wereldpremiere heeft er plaats gevonden Dit zijn maar enkele voorbeelden van de culturele actualiteit op het eiland, ga vooral zelf op zoek naar de cultuur van het eiland!

Het weer

Het hele jaar door is het zeker 22C. De hoogste temperaturen vind je in augustus, dit is de warmste maand met gemiddeld 26C. Koelere temperaturen heb je in de maand januari met een gemiddelde temperatuur van 17C. De meeste regen is in de wintermaanden november, december en januari; de droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus.

Gran Canaria jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Dagtemp. C 20 20 21 21 22 23 25 26 26 25 23 21
Watertemp. C 20 20 19 19 19 20 21 22 24 24 23 21
Zon uren 6 7 8 8 9 10 11 10 9 8 7 6